Friday, 17 May 2013

who am i?

assalamualaikum dan selamat jam 1 pagi.ehh ade ke camtu?ahh lantak laa.mesti korang tak tahu menahu pasal aku kan.ni haa nak cecer dgn korang la ni.sebelum tu, korang buka besar besar telinga dan zipkan mulut anda.baca dalam hati je k.ni rahsia kite kite je.

once upon a time...


Melanau merupakan sesama dengan suku kaum Iban. Orang Melanau tinggal di dalam rumah panjang (yang dibina dengan tinggi). Namun, masyarakat Melanau pada masa kini telah mengubah cara kehidupan mereka dengan tinggal di dalam rumah kampung yang mengikut corak orang Melayu. Masyarakat Melanau yang bukan beragama Islam mempercayai makhluk ghaib yang dipanggil Ipok.
Suku etnik Melanau berkumpul di persisiran pantai seperti kawasan lembah utara Sungai Rajang, Igan, Mukah, Dalat, Oya, dan Bintulu. Masyarakat yang terawal di Sarawak menetap di Mukah dan saya merupakan orang Melanau Mukah.


Mukah merupakan salah satu bahagian di negeri Sarawak dengan keluasan 2,536 km2. Kawasan pentadbiran bahagian Mukah meliputi bandar Mukah, pekan Balingian dan Selangau mengikut pembahagian kawasan terbaru,Dalat turut dimasukkan dalam bahagian Mukah. Bandar Mukah yang didirikan di tepi Sungai Batang Mukah berada sejauh kira-kira 3.5 jam perjalanan dari Sibu. Ia dibuka oleh orang tempatan dan kemudian ditadbir oleh residen ketika pemerintahan James Brooke. Mengikut banci tahun 2000, penduduk Mukah berjumlah lebih kurang 47,900 orang dengan kebanyakan mereka berbangsa Melanau.
Mukah mempunyai banyak keunikan yang tersendiri seperti makanan yang eksotik, budaya, kepercayaan, dan lain-lain. Mukah menjadi pusat kebudayaan orang Melanau dan "Pesta Kaul" yang diraikan pada bulan April oleh nelayan tempatan merupakan salah satu acara tahunan yang penting di sini.
Kawasan di persekitaran Mukah ialah tempat penanaman sagu yang penting. Kini, pembandaran telah dilakukan dengan pesat untuk menarik pelabur asing datang ke Mukah.


Pesta Kaul disambut oleh orang Melanau dengan meriah pada bulan Mac/April setiap tahun dalam bulan Pengejin mengikut kalender Melanau. Perayaan ini diadakan untuk menjamu ipok yang mengawal laut. Tujuannya untuk memperoleh tangkapan yang memuaskan dan selamat semasa berada di laut serta mengelakkan pelbagai wabak dan penyakit. Perayaan ini melambangkan berakhirnya musim hujan dan kedatangan atau permulaan musim menangkap ikan. Dalam hari ini, serahang akan disediakan untuk menjamu ipok. Serahang adalah diperbuat daripada daun buluh dan daun nipah dengan memasukkan bertih, telur ayam, pulut kuning, kirai atau rokok daun, dan sirih ke dalamnya. Walau bagaimanapun, perayaan ini datang dengan keghairahan dan kegembiraan.
Selain Pesta Kaul yang disambut meriah setiap tahun, terdapat budaya yang masih utuh diamalkan oleh masyarakat Melanau khususnya yang melibatkan peristiwa kematian ahli keluarga. Walau bagaimanapun, amalan tersebut berbeza-beza mengikut daerah dan kampung. Bagi masyarakat Melanau yang mendiami daerah Matu, amalan yang berkaitan dengan kematian sudah banyak dipengaruhi oleh agama Islam. Selepas selesai majlis pengebumian, ahli keluarga akan bersedia untuk mengadakan upacara "sare" iaitu seperti rumah terbuka selama 7 malam berturut-turut. Rumah keluarga si mati akan dikunjungi oleh sanak saudara dan masyarakat setempat. Akan tetapi ia sudah dipengaruhi oleh agama Islam secara dengan majlis tahlil, bacaan yassin, sembahyang berjemaah, dan kenduri arwah. Adalah fenomena biasa bagi satu keluarga Melanau yang orang tuanya menganuti agama tradisional, dan anak-anak menganuti agama Islam dan Kristian.


Pokok sagu tergolong dalam tanaman dari famili Palmae yang mengeluarkan sulur. Pokok sagu banyak terdapat di Malaysia dan kawasan hutan hujan ASEAN.
Pokok sagu juga dikenali sebagai pokok Rumbia. Pokok sagu mempunyai batang yang besar, tegap, mencapai ketinggian antara 10–12 meter, mempunyai isi yang lembut dan mengandungi kandungan kanji yang tinggi. Pokok sagu juga merupakan sumber makanan asasi bagi kaum peribumi di Sabah dan Sarawak, antaranya suku kaum Bisaya, dan Melanau.
Pokok sagu mempunyai banyak pelepah berbentuk pinnate 6-8 meter panjang yang mula-mula tegak kemudian perlahan-lahan melengkung ke bawah.
Pokok sagu mengeluarkan jambak bunga yang menghasilkan banyak bunga jenis dwiseks dan kemudian akan mengeluarkan biji-biji sagu. Bunga adalah jenis ‘protandrous’ di mana bunga jantan akan menjadi matang dahulu daripada bunga betina. Ini bagi memastikan pendebungaan kacuk (cross pollination) akan berlaku. Musim berbunga akan mengambil masa dua tahun di mana selepas ini pokok rumbia akan mati.

jadi ini la serba sedikit pasal bangsa aku.kalau nak tahu lebih lanjut cari la kat google sendiri ye.so, sampai sini je la hasil tulisan ku pada kali ini.

I am proud to be Melanau.


"pecah kaca pecah simen, habis baca like dan komen"

Wednesday, 15 May 2013

say no!



assalamualaikum dah selamat petang yang agak panas suam ni.mesti korang hairan aku tetiba update belah petang pulak kan.saja nak tuka angin ribut sikit.takkan asyik nak tido je petang kan.tak tahan asyik kena sound je suka tido ni.menjadi pulak badan ni sejak cuti sem ni.ish ish ish tangkap tak muat.ni ada share something kat korang ni.terjumpa satu artikel di wall kawan tadi tu la tetiba rasa nak update pulak.

Jangan ambil PANADOL Actifast atau Soluble jika anda rasa deman
atau sakit kepala. Pengambilan panadol tersebut boleh memudaratkan
kesihatan anda untuk pada masa akan datang.

“Suami saya bekerja sebagai Jurutera IT di sebuah hospital, di mana
pihak hospital sedang menyiapkan pengkalan data untuk pesakitnya.
Dia mengenali rapat doktor tersebut. Doktor memberitahu suami saya,
apabila mengalami sakit kepala, mereka sendiri tidak sanggup
mengambil Panadol atau Paracetamol. Sebaliknya, mereka akan
mencari ubatan herba Cina atau mencari altenatif lain.
Ini kerana Panadol adalah bertoksik kepada tubuh kita . Ia
merosakkan organ hati . Menurut doktor tersebut, Panadol akan
tinggal di dalam tubuh selama sekurang-kurangnya 5 tahun .
Menurutnya lagi, pernah berlaku seorang pramugari menelan terlalu
banyak Panadol semasa kedatangan haid kerana tugasnya perlu
berdiri sepanjang masa penerbangan. Dia kini baru berumur 30-an
tetapi sudah perlu menjalani rawatan buah pinggang (dialisis) setiap
bulan.

Alternative Treatment ( Tips )
Seperti kata doktor tersebut, sakit kepala disebabkan ketidak-
seimbangan elektron/ion di dalam sel otak .
Sebagai rawatan alternatif, beliau mencadangkan membeli sebotol
atau 2 botol minuman isotonik (Misal 100 plus kah) campurkan dengan air minuman pada
kadar 1:1 atau 1:2. Mudahnya, secawan isotonik dengan 2 cawan air
minuman.

Saya dan suami pernah mencuba kaedah ini dan mendapati ia
berkesan. Kaedah lain ialah merendam kaki ke dalam besin yang
mengandungi air suam. Ia akan memberi tekanan darah menurun dari
kepala anda.

Panadol adalah sejenis “pain killer”, semakin banyak anda
mengambilnya, semakin lama semakin kurang kesannya kepada anda.
Bererti anda perlukan dos yang lebih lagi apabila ia kurang berkesan.
Kita semua akan jatuh sakit apabila usia kita semakin meningkat.
Untuk wanita, mereka akan melalui pengalaman melahirkan zuriat.
Bayangkan mereka akan diberi dos yang kuat apabila terpaksa melalui
proses beranak melalui pembedahan.. Jika anda terlalu banyak
mengambil Panadol atau Paracetamol sepanjang hidup anda, seperti
mereka yang ada migrain, ia akan memberi kesan sifar terhadap
kesakitan yang anda alami dan anda memerlukan ubat yang lebih kuat
lagi untuk mengurangkan rasa sakit. Adakah anda sanggup diberi
dadah yang kuat seperti morfin?

Hargailah kehidupan anda. Fikir sebelum mudah memasukkan ubat
yang “biasa” ini ke dalam mulut anda.

"pecah kaca pecah simen, habis baca like dan komen"

sweet dream.


receive a wish good night from someone special can make your sleep better.


"pecah kaca pecah simen, habis baca like dan komen"

annual report.

assalamualaikum, eh dah datang balik dah dia ni.baru kejap update dan sekarang nak update lagi.mesti korang fikir "lobanya budak ni" kan kan kan.dah baca entri kat atas tu??agak skema sedikit di situ.haa nak share sikit la pasal annual report yang aku buat ni.tema nya vintage berbunga sikit yang berwarna merah kelabu.kenapa?first aku minat yang simple tapi sedap mata memandang.second aku minat vintage sbb nampak style.third aku minat merah sbb nampak garang, sexy gituu.ehh tak la, dia nmpak menonjol sikit.kalau perasan kasut aku merah, baju aku banyak merah.entah kenapa dah gila merah kot *tiada kaitan* kat bawah ni hasil kerja aku.


*belakang dan depan*


*dalam*

do comment about my work.nampak mcm serabut kan.


"pecah kaca pecah simen, habis baca like dan komen"

gone.


assalamualaikum, selamat malam yang panas lagi bikin berpeluh ini.rasa nak berendam dalam jakuzi gitu.dalam baldi pun boleh la kalau buat.pada anda semua dinasihatkan supaya banyak-banyak la minum air kerana sekarang musim penyejatan air kuat.kembali kepada topik sebenar kita pada malam ini, nampak tak gadis ayu di atas?cantik kan?comel kan?ayu kan?haa semua itu tidak penting, yang paling penting suara dia sedap seperti makan ice cream, abc, ice blended time tengah panas-panas gituu.ni nak kasi tau kat korang yang aku dah minat lagu "when im gone" dia tu *macam la korang kesah kan* eee tak malu nya budak ni kan.kat bawah ni lirik nya.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Anna Kendrick

[Verse 1:]
I got my ticket for the long way ‘round
Two bottle ‘a whiskey for the way
And I sure would like some sweet company
And I’m leaving tomorrow, wha-do-ya say?

[Chorus 1:]
When I’m gone
When I’m gone
You’re gonna miss me when I’m gone
You’re gonna miss me by my hair
You’re gonna miss me everywhere, oh
You’re gonna miss me when I’m gone

[Verse 2:]
I’ve got my ticket for the long way ‘round
The one with the prettiest of views
It’s got mountains, it’s got rivers, it’s got sights to give you shivers
But it sure would be prettier with you

[Chorus 2:]
When I’m gone
When I’m gone
You’re gonna miss me when I’m gone
You’re gonna miss me by my walk
You’re gonna miss me by my talk, oh
You’re gonna miss me when I’m gone

"pecah kaca pecah simen, habis baca like dan komen"

Tuesday, 14 May 2013

hope?


assalamualaikum pembuka bicara.cewahh dah mcm nak berpantun pulak haha.agak rindu la nak buat penulisan kat sini.asyik upload gambar je kan, malas katanya.

tengok quote kat atas ni.sejak cuti ni macam2 hal yang berlaku.first, kitorang ada bootcamp under Enactus di Uitm Chendering, Terengganu.aku merupakan tech team yang handle semua slide, video dan annual report.memandangkan salah seorang yg under tech team yg sepatutnya handle video tu tak dapat datang, so terpaksa la aku sambung kerja dia.muka aku yang handle video??basic takde ape lagi software bagai tu.ke laut jugak la.aku lebih suka kerja slide and annual report.dah la video yang aku buat macam ayam, katanyaa.bila casting, aku nothing nak bagitau part mana nak dibuat kecuali video yang aku buat tu la.agak down la aku time tu sbb tak dapat tunjuk kebolehan yang ada seperti gajah di suruh melompat mcm kata memang tak laa.tp aku tak nak la tunjuk muka down depan kawan2 ku yang lain.aku hanya mampu senyum untuk sembunyi benda tu.aku memang teringin nak join national tu tp tak dipilih.walaupun tak dipilih, kitorang yang lain ada peluang di suruh buat annual report.dorang nak pilih sorang untuk diturun kan kewajipan itu.a bit relief when i heard that.dorang suruh hantar design at the end of April.so after aku balik dari sana, dalam beberapa hari tu nak pegi Kuching pulak.esok dah nak pergi Kuching, hari ni baru buat.aku start buat dari tengah hari tu sampai pukul 4 pagi.lepas siap aku terus email kerja aku kat dorang.then aku packing semua baju aku dan tido kira kira dalam pukul 4.30 pagi.pukul 5 lebih dah dibangunkan sebab nak berangkat after subuh terus.lumrah dalam family aku pantang nak berangkat akhir kalau perjalanan yang agak jauh.pada pagi tu dorang ada whatsapp aku, tanya semua no id, no ic, full name bagai.bunyi dorang mcm interest nak ambik aku.okay a bit excited laa dgn mereply semua tu.tapi lepas bagi semua tu senyap memanjang sampai aku balik rumah.aku check email, dlm email dorang aku tersenarai dlm pembagi idea design annual tu.maybe ada harapan untuk dipilih tetapi dorang terus senyap.aku mula memberanikan diri untuk tanya atas semua kerunsingan aku.aku agak confuse sama ada mempunyai pemilihan untuk membuat annual report tu or just minta idea dari kitorang.jawapan dorang ada tetapi menjadi masalah utama tempat tinggal.memandangkan aku dari sarawak agak susah untuk pergi.itu kemungkinan dorang tak pilih aku.bagi aku dalam hal ini memang la tempat tinggal menjadi masalah tp bkn untuk aku seorang, untuk semua.ramai lagi yang bukan or KL seperti dari negeri lain di semenanjung tu.malah orang KL kemungkinan perlu tempat tinggal yang terdekat dengan Uitm shah alam.takkan la dorang nak ulang alik  dari tempat tinggal dorang, maybe mengambil masa 30 minit nak pergi sana setiap hari pulak nanti.makin down pulak difikirkan kerana memnunggu jawapan dari dorang agak lama tp di hujung nya dapat khabar sebegitu.maybe sekarang aku still berharap aku dapat join tp terpaksa tanam dalam hati lupakan sampai ada satu masa aku nak berhenti dari Enactus ni.

okay agak panjang masalah yang pertama ni.jangan marah yee anda yang membaca ni.aku yakin yang second ni agak pendek.malas nak cakap secara detail hal ini.semasa masalah pertama berlaku, masalah kedua ni pun nak berlaku.agak bercampur baur perasaan aku atau dalam omputehnya mixed feelings.result final exam aritu.terlalu banyak dugaan time cuti ni.result aku?jangan tanya okay harap maklum.yang aku dpt bagi respond ada hmmm.hal kolej lagi, perlu cari tempat sewa lah maksudnya.masalah sentiasa datang tapi aku harus menghadapi semua ni.adalah gak masalah lain tp malas la nak cerita lagi.tapi pengalaman pegi Terengganu memang baru bagi aku.agak menarik la menjelajah ke tempat orang.

maybe sampai di sini saja hasil nukilan aku.kalau aku tak memaksa diri aku untuk berhenti sekarang memang panjang lagi kot.tapi jam dah agak lewat untuk orang muda seperti aku untuk tido.kan nak pegi sekolah pagi nanti, katanya.haa muka aku ni mcm budak sekolah ke??wei aku budak universiti la.sekarang tengah cuti.tengok baru je ckp tadi tp dah sambung balik cerita dia.eh lupa pasal quote atas.pengajaran aku untuk kali ni aku agak tabah menghadapi semua ni tanpa pengetahuan semua semasa kat sana dan kat rumah.aku tak tunjuk langsung muka down aku tapi semestinya orang takkan pernah tanya aku okay tak.yang pernah tanya tu aku tetap jawab aku okay tapi dalam hati siapa yang tau.mesti korang pernah mengalami benda sama kan.btw terima kasih kerana sudi baca.night peeps!

"pecah kaca pecah simen, habis baca like dan komen"

mirror by boyce avenue and fifth harmony.


Aren't you somethin' to admire, cause your shine is somethin' like a mirror
And I can't help but notice, you reflect in this heart of mine
If you ever feel alone and the glare makes me hard to find
Just know that I'm always paralel out on the other side

[Pre-Hook]
Cause with your hand in my hand and a pocket full of soul
I can tell you there's no place we couldn't go
Just put your hand on the grass, I'm here tryin' to pull you through
You just gotta be strong

[Hook]
Cause I don't wanna lose you now
I'm lookin' right at the other half of me
The vacancy that sat in my heart
Is a space, but now you're home
Show me how to fight for now
And I'll tell you baby, it was easy
Comin' back into you once I figured it out
You were right here all along
It's like you're my mirror
My mirror staring back at me
I couldn't get any bigger
With anyone else beside of me
And now it's clear as this promise
That we're making two reflections into one
Cause it's like you're my mirror
My mirror staring back at me, staring back at me

[Verse 2]
Aren't you somethin', an original, cause it doesn't seem really as simple
And I can't help but stare cause I see truth somewhere in your eyes
I can't ever change without you, you reflect me, I love that about you
And if I could, I would look at us all the time

[Pre-Hook]
Cause with your hand in my hand and a pocket full of soul
I can tell you there's no place we couldn't go
Just put your hand on the grass, I'm here tryin' to pull you through
You just gotta be strong

[Hook]
Cause I don't wanna lose you now
I'm lookin' right at the other half of me
The vacancy that sat in my heart
There's a space, but now you're home
Show me how to fight for now
And I'll tell you baby, it was easy
Comin' back into you once I figured it out
You were right here all along
It's like you're my mirror
My mirror staring back at me
I couldn't get any bigger
With anyone else beside of me
And now it's clear as this promise
That we're making two reflections into one
Cause it's like you're my mirror
My mirror staring back at me, staring back at me

[Break]
Yesterday is history
Tomorrow's a mystery
I can see you lookin' back at me
Keep your eyes on me
Yeah, keep your eyes on me

[Hook]
Cause I don't wanna lose you now
I'm lookin' right at the other half of me
The vacancy that sat in my heart
There's a space, but now you're home
Show me how to fight for now
And I'll tell you baby, it was easy
Comin' back into you once I figured it out
You were right here all along
It's like you're my mirror
My mirror staring back at me
I couldn't get any bigger
With anyone else beside of me
And now it's clear as this promise
That we're making two reflections into one
Cause it's like you're my mirror
My mirror staring back at me, staring back at me

Show me how to fight for now, cause I don't wanna lose you baby
It's like you're my mirror

"pecah kaca pecah simen, habis baca like dan komen"