Wednesday, 15 May 2013

say no!



assalamualaikum dah selamat petang yang agak panas suam ni.mesti korang hairan aku tetiba update belah petang pulak kan.saja nak tuka angin ribut sikit.takkan asyik nak tido je petang kan.tak tahan asyik kena sound je suka tido ni.menjadi pulak badan ni sejak cuti sem ni.ish ish ish tangkap tak muat.ni ada share something kat korang ni.terjumpa satu artikel di wall kawan tadi tu la tetiba rasa nak update pulak.

Jangan ambil PANADOL Actifast atau Soluble jika anda rasa deman
atau sakit kepala. Pengambilan panadol tersebut boleh memudaratkan
kesihatan anda untuk pada masa akan datang.

“Suami saya bekerja sebagai Jurutera IT di sebuah hospital, di mana
pihak hospital sedang menyiapkan pengkalan data untuk pesakitnya.
Dia mengenali rapat doktor tersebut. Doktor memberitahu suami saya,
apabila mengalami sakit kepala, mereka sendiri tidak sanggup
mengambil Panadol atau Paracetamol. Sebaliknya, mereka akan
mencari ubatan herba Cina atau mencari altenatif lain.
Ini kerana Panadol adalah bertoksik kepada tubuh kita . Ia
merosakkan organ hati . Menurut doktor tersebut, Panadol akan
tinggal di dalam tubuh selama sekurang-kurangnya 5 tahun .
Menurutnya lagi, pernah berlaku seorang pramugari menelan terlalu
banyak Panadol semasa kedatangan haid kerana tugasnya perlu
berdiri sepanjang masa penerbangan. Dia kini baru berumur 30-an
tetapi sudah perlu menjalani rawatan buah pinggang (dialisis) setiap
bulan.

Alternative Treatment ( Tips )
Seperti kata doktor tersebut, sakit kepala disebabkan ketidak-
seimbangan elektron/ion di dalam sel otak .
Sebagai rawatan alternatif, beliau mencadangkan membeli sebotol
atau 2 botol minuman isotonik (Misal 100 plus kah) campurkan dengan air minuman pada
kadar 1:1 atau 1:2. Mudahnya, secawan isotonik dengan 2 cawan air
minuman.

Saya dan suami pernah mencuba kaedah ini dan mendapati ia
berkesan. Kaedah lain ialah merendam kaki ke dalam besin yang
mengandungi air suam. Ia akan memberi tekanan darah menurun dari
kepala anda.

Panadol adalah sejenis “pain killer”, semakin banyak anda
mengambilnya, semakin lama semakin kurang kesannya kepada anda.
Bererti anda perlukan dos yang lebih lagi apabila ia kurang berkesan.
Kita semua akan jatuh sakit apabila usia kita semakin meningkat.
Untuk wanita, mereka akan melalui pengalaman melahirkan zuriat.
Bayangkan mereka akan diberi dos yang kuat apabila terpaksa melalui
proses beranak melalui pembedahan.. Jika anda terlalu banyak
mengambil Panadol atau Paracetamol sepanjang hidup anda, seperti
mereka yang ada migrain, ia akan memberi kesan sifar terhadap
kesakitan yang anda alami dan anda memerlukan ubat yang lebih kuat
lagi untuk mengurangkan rasa sakit. Adakah anda sanggup diberi
dadah yang kuat seperti morfin?

Hargailah kehidupan anda. Fikir sebelum mudah memasukkan ubat
yang “biasa” ini ke dalam mulut anda.

"pecah kaca pecah simen, habis baca like dan komen"

No comments:

Post a Comment